Subscribe:

Blogger templates

Saturday, 18 October 2014

Soya Bahaya Untuk Kesihatan??

Benarkah kenyataan tersebut? Ramai yang berbunyi soya tidak elok untuk kesihatan. Sehingga ramai yang menolak ESP Shaklee kerana ESP berasaskan soya. Tetapi sejauh manakah kebenarannya?

Mungkin ramai yang tidak tahu soya mempunyai 2 jenis. GMO dan non-GMO. Boleh dikatakan hampir semua produk berasakan soya yang ada dipasaran adalah soya jenis GMO. Kecuali jika terdapat label 'soya organik' atau 'non-GMO'.

GMO adalah singkatan kepada Genetically Modified Organisms. Ia bermaksud organisma (baik haiwan mahupun tumbuhan) yang sudah diubah kandungan genetiknya oleh manusia. Proses ini dilakukan bertujuan untuk memastikan tanaman cepat masak, buah lebih besar, kandungan minyak lebih banyak manakala bagi haiwan pula supaya ia cepat matang dan cepat boleh diproses. Ini adalah disebabkan permintaan produk lebih tinggi daripada bekalan yang disediakan. Jadi mereka terpaksa melakukan proses seperti ini untuk memenuhi permintaan pelanggan.

Apa pula soya non-GMO?

Soya non-GMO ini bermaksud ‘Non-Genetically Modified Organisms’ di mana kandungan genetiknya tidak pernah diubah oleh manusia.

Mengambil produk berasakan soya boleh mendatangkan kemudaratan sekiranya:-

1) Produk soya yang diambil seharian merupakan soya GMO.
2) Kuantiti pengambilan produk soya GMO dalam sehari terlalu banyak.

Soya mengandungi heavy metal toxic, natural toxin, gaitrogen dan bahan kimia lain yang bahaya pada kesihatan?Ya, yang ini saya setuju sangat soya bahaya pada kesihatan jika anda pilih untuk mengamalkan produk soya GMO. Yang memang dah diubah genetiknya, dan diberi pelbagai bahan kimia lain supaya cepat masak, saiz lebih besar, lebih banyak minyak dan sebagainya. Ia diproses seperti kebiasaan iaitu menggunakan alkohol dan mudah dicemari dengan bahan kimia lain. Jadi pilihan lain yang anda ialah bertukar kepada produk soya non-GMO yang diproses tanpa alkohol dan bahan kimia.
Selamat tak ESP Shaklee?
Untuk makluman anda, ESP Shaklee hanya diekstrak dari kacang soya non-GMO. Malah kacang soya non-GMO yang digunakan oleh Shaklee telah melalui progam Identity Preserved Program (IPP). Melalui program IPP ni, Shaklee memastikan kacang soyanya adalah yang semulajadi dan bebas dari perubahan genetik. Sebagai contoh: jika masa yang diperlukan untuk kacang soya itu matang selama 10 bulan, maka 10 bulanlah masa yang Shaklee peruntukan. Ia tidak akan diberi apa-apa bahan kimia untuk mempercepatkan kematangannya. Jadi proses penanaman soya untuk Shaklee adalah secara semulajadi. 
Kacang soya yang digunakan dalam penghasilan  ESP Shaklee dicuci dengan air untuk memastikan kandungan isoflavene dan daidzin di dalamnya yang penting untuk kesihatan terpelihara. Pada yang belum tahu isoflavene adalah antara komponen penting dalam pencegahan kanser.Jadi jawapan saya ESP Shaklee selamat untuk diambil. 
Sekadar berkongsi mana yang patut. Walaupun ada betulnya produk soya bahaya pada kesihatan jika anda memilih soya GMO dengan pengambilan yang berlebihan, tetapi anda masih mempunyai pilihan yang lain. Setiap tumbuhan yang diciptakan Allah pasti ada manfaatnya untuk kehidupan kita jika betul cara pengambilan dan penghasilannya. 

Kalau betullah ESP Shaklee yang dah berusia 50 tahun di pasaran ni memudaratkan kesihatan pengguna, saya yakin dah lama ESP Shaklee diberhentikan jualannya. Jadi sebelum menolak mentah-mentah, seeloknya kaji dahulu baik dan buruknya. Jangan menilai dan menolak tanpa ilmu. 
Sebarang pertanyaan boleh hubungi di sini:
Call/Sms/Whatsapp : 010-2314108
Add FB : Ummi Riana untuk chatting secara langsung dengan saya.
Klik Like Fanpage : Cahaya Imani untuk info & tips kesihatan terbaru.

Konsultasi dan cara pemakanan akan diberikan.

Kredit to : http://www.lifefit.my

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...