Subscribe:

Blogger templates

Tuesday, 17 December 2013

Cara Atasi Sembelit Bayi

Cara Atasi Sembelit Bayi
Masalah sembelit bukan sahaja menyerang orang dewasa. Bahkan di kalangan bayi juga turut boleh menghadapi masalah sukar buang air besar ini. Bagaimanapun setiap bayi mengalami masalah sembelit yang berbeza. 
Masalah sembelit jarang berlaku kepada bayi yang baru lahir, terutama yang minum susu ibu secara eksklusif. Ini kerana kandungan ais susu ibu memiliki kadar laktosa yang tinggi yang dapat mencegah berlakukan sembelit. 
Tetapi bayi baru lahir yang minum susu formula, sangat mudah mengalami masalah sembelit, sementara bagi bayi yang berusia enam bulan mudah mengalami sembelit kerana sudah mula makan makanan pejal.

Sembelit boleh berlaku kerana :-
  • Bayi kekurangan cecair.
  • Bayi minum susu formula.
  • Perubahan pemakanan iaitu ketika makan makanan pejal pertama. 

Beberapa petunjuk yang kelihatan pada bayi anda turut boleh dijadikan panduan si kecil menghadapi masalah sembelit. Antaranya :-
  • Frekuensi najisnya berkurangan dan ia kecil serta keras.
  • Bayi menangis atau meneran ketika hendak membuang air besar.
Sekiranya bayi mengalami sembelit cuba pastikan bayi mendapat cukup cecair dalam badannya. Sebaiknya susukan anak dengan susu ibu.
Anda juga boleh memicit lembut perut bayi mengikut arah jam. Gunakan minyak bayi ketika memicit. Jangan memberi bayi ubat sebarangan kecuali setelah mendapat konsultasai daripada doktor.
Biasanya bayi mengalami masalah sembelit dalam tempoh masa seminggu, jika ia berlanjutan lebih daripada satu bulan, segera bawa berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.
Atau anda juga boleh dapatkan supplement daripada Shaklee yang sememangnya berkesan untuk atasi masalah sembelit dikalangan anak-anak ini. Apa yang lebih penting ianya SELAMAT untuk digunakan. TANPA sebarang PEWARNA dan PERASA TIRUAN. 
Untuk info lanjut berkenaan produk boleh klik DI SINI.

Atau untuk lihat testimoni pengguna sila klik DI SINI.

Hubungi saya di: 010-2314108 untuk sebarang pertanyaan
 atau 
Add FB saya : Ummi Riana untuk chatting secara langsung dengan saya
Like Fanpage saya: Cahayaimani untuk dapatkan promosi harga berpatutan

Emel: julizaimani@gmail.com 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...