Subscribe:

Blogger templates

Friday, 26 July 2013

Merawat Migrain

Merawat Migrain

Migrain ialah sejenis penyakit kepala yang agak kronik. Bagi penghidap migrain, apabila migrain menyerang mereka selalunya tidak berupaya melakukan tugasan harian, malah ada yang tidak boleh makan, minum dan hanya menghabiskan masa di bilik tidur. Sebahagian besar mangsa migrain adalah dikalangan wanita. Untuk itu, teruskan bacaan anda untuk dapatkan cara merawat migrain.


Punca sebenar migrain masih belum diketahui tetapi pakar perubatan berpendapat ianya ada kaitan dengan faktor genetik atau baka. Migrain juga sering dikaitkan dengan pengambilan banyak coklat, keju dan minuman keras. Malah ada juga yang berpendapat tekanan di tempat rumah mahupun di kerja juga dikatakan salah satu punca berlakunya migrain.

Menurut doktor, wanita yang menghidap migrain dan mempunyai penyakit darah tinggi, kencing manis, perokok tegar, dan yang mengamalkan pil perancang kehamilan lebih berisiko diserang stroke. Jadi jika anda seorang penghidap migrain kawal permakanan anda dan berbincanglah dengan doktor sebelum anda mengamalkan pil perancang keluarga supaya tiada sebarang masalah yang akan berlaku. Insha Allah.

Migrain terbahagi kepada 2:

1) Migrain yang wujud bersama aura - Aura ialah perasaan ataupun fenomena yang subjektif dialami individu sebelum mendapat serangan penyakit. Pesakit migrain dengan aura mengalami pelbagai gejala seperti pandangan menjadi kabur dan nampak garisan seperti zig-zag ataupun gelombang seperti situasi yang dialami apabila berada di tengah jalan dalam cuaca panas terik. Kadangkala, penglihatan pesakit juga terhalang dan keadaan menjadi lebih teruk apabila pesakit tidak dapat melihat buat sementara waktu. Keadaan ini dikenali sebagai skotoma. Pesakit juga ada kalanya mengalami kebas sebelah tangan ataupun lemah anggota badan, terutama kaki dan tangan. Aura selalunya berlaku dalam tempoh beberapa minit hingga satu jam. Pesakit kadangkala mendapat migrain selepas satu hari mengalami aura. 


2) Migrain tanpa aura - Dimana pesakit tidak mengalami aura dan terus mendapat migrain.

Apakah gejala migrain?

Apabila seorang pesakit menemui doktor dan mengatakan mereka mengalami sakit kepala setiap hari, itu tidak bermakna mereka menghidap migrain kerana migrain selalunya menyerang mangsa seminggu sekali ataupun enam bulan sekali. Pesakit selalunya kelihatan pucat dan berpeluh-peluh serta mengalami komplikasi migrain. Mangsa juga kadangkala mengalami strok sementara. Dalam keadaan ini, mangsa mengalami lumpuh sebelah badan, tetapi keadaan itu hanya sementara dan akan pulih seperti biasa. Keadaan ini berlaku berikutan pengecutan urat darah dalam otak.

Gejala lain migrain
 • Loya dan muntah - muntah
 • Penglihatan sensitif kepada cahaya (fotobia)
 • Pendengaran lebih sensitif  - Pesakit mendengar lebih kuat dan jelas bunyi di sekelilingnya walaupun ia perlahan (fonofobia)
 • Kemerah-merahan pada kulit sekililing mata atau dahi
 • Badan berpeluh
 • Bercakap dengan perlahan - tidak bercakap kuat kerana lebih menyakitkan
 • Kepala terasa pening
 • Terasa persekitaran bergerak-gerak
 • Pitam

Rawatan Pesakit Migrain terbahagi kepada dua iaitu rawatan serangan di mana pesakit dinasihatkan duduk di dalam bilik yang gelap dan sunyi dan akan diberi ubat penahan sakit / paracetamol. Sekiranya kesakitan masih berterusan barulah ubat-ubat lain akan diberikan. 

Tetapi sampai bila perlu bergantung kepada ubat-ubatan? Sebahagian ubat-ubatan mengandungi sebilangan jenis dadah bagi melegakan kesakitan yang ditanggung. Pengambilan ubat-ubatan juga boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan dalam jangka masa yang panjang. Oleh yang demikian, memilih alternatif dengan pengambilan supplement natural adalah langkah terbaik bagi mengatasi migrain. 

Kenapa supplement lebih baik dari ubat?

Supplement diperbuat daripada bahan makanan dan merupakan ekstrak dari makanan-makanan yg membekalkan nutrien harian.

Supplement untuk migrain

Ostematrix ( Kalsium, Magnesium & Vitamin D)
 • Kalsium - Membantu menetapkan ritma jantung,menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Ia turut diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot serta buah pinggang. Kalsium juga berfungsi untuk mengurangkan kadar kolestrol dalam darah.
 • Magnesium - Penting untuk metabolisma kalsium. Ia membantu mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang yg dipercayai salah satu PUNCA PENYEBAB MIGRAIN. Kajian telah di lakukan terhadap magnesium di mana ia dapat membantu  mengurangkan kesakitan kepala akibat migrain.
 • Vitamin D - Membantu untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tidak mempunyai vitamin D tidak dapat diserap oleh tubuh an boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal/pundi kencing.

B Complex
 • Vitamin B2 dan B6 terbukti membantu mengurangkan kesakitan akibat migrain. Vitamin B lengkap dalam B Complex daripada Shaklee memastikan anda bukan saja mengurangkan risiko diserang migrain, tetapi juga mencegah daripada penyakit-penyakit lain seperti dipresi, strok, dan sebagainya.

Bagi pesakit migrain, anda perlu tahu punca dan penyebab anda diserang migrain. Jika disebabkan faktor permakanan anda perlu menjaga permakanan anda. Begitu juga dengan perkara-perkara lain. Timbanglah tentang pengambilan supplement/vitamin sebagai pembantu untuk menyelesaikan masalah anda kerana ia pasti lebih baik daripada pengambilan ubat yang berasakan dadah secara berterusan.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit 

  Best regards,
Tel: 010-2314108
Emel:  julizaimani@gmail.com
Fb: Ummi Riana / Cahaya imani 
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...