Subscribe:

Blogger templates

Thursday, 11 July 2013

Gastrik Tidak Halang Puasa

Gastrik Tidak Halang Puasa

Gastrik tidak halang puasa? Setiap kali tiba Ramadhan, alasan Gastrik sering kali digunakan untuk ponteng puasa. Kenapa gastrik sering berlaku semasa berpuasa? Jom kita kenali apa dan bagaimana gastrik itu boleh berlaku. Benarkah gastrik membataskan seseorang untuk menunaikan ibadah puasa?


Gastrik atau dalam istilah perubatan di sebut Gastritis merupakan keradangan pada lapisan dinding perut. Secara semulajadi sel perut menghasilkan asid hidroklorik dengan pH 1 hingga 2 yang mencernakan makanan. Asid yang kuat ini boleh menghakis besi dan sel perut kita menghasilkan mukosa sebagai perlindungan terhadap asid tadi.

Gastrik mudah dikesan kerana ia melibatkan ketidakselesaan pada perut. Antaranya sakit perut di bahagian atas abdomen atau ulu hati, senak perut, berangin atau pedih, kembung, sendawa atau loya.

Sakit perut ketika lapar adalah kerana asid hidroklorik terlalu banyak dalam perut dan jika sakit perut selepas makan mungkin menandakan masalah ulser perut kerana lapisan mukosa lemah.

Sebenarnya semasa berpuasa, seluruh sistem penghadaman berehat dan rembesan asid hidroklorik dalam perut menurun dan masalah sakit atau senak akibat asid perut yang tinggi tidak timbul.

Menurut Pakar Gastroenterologi, Pusat Perubatan Kelana Jaya (KJMC) sakit perut semasa berpuasa bukan disebabkan gastrik tetapi tabiat pemakanan semasa berbuka. Ini kerana ramai yang terus mengambil makanan berat semasa berbuka. Ini adalah salah kerana ia akan membebankan sistem penghadaman pesakit gastrik itu sendiri.

Semasa berbuka, mulakan dengan makanan ringan seperti kurma, sedikit kuih atau buah-buahan. Kemudian tunaikan solat maghrib dahulu dan selepas itu barulah ambil makanan lebih berat.Pengambilan kurma dan makanan kering amat baik kerana dapat merangsang asid untuk menerima lebih banyak makanan.

Semasa bersahur pula ambil makanan seperti roti, susu, kurma atau oat kerana ketika itu perut belum bersedia menerima makanan. Makanan berempah, berlemak, dan pedas boleh menjejaskan kelancaran sistem pencernaan yang menyebabkan sakit perut. Jadi elakkan makan terlalu banyak makanan tersebut dan kawal permakanan anda supaya anda dapat berpuasa tanpa sebarang masalah kesihatan lagi.

Antara makanan yang dapat membantu pesakit gastrik berpuasa ialah roti, susu, kurma. oat, madu dan yogurt. Anda juga boleh mengambil mana-mana supplement yang membantu mengurangkan masalah gastrik anda. Antaranya ESP SHAKLEE yang telah membantu ramai pesakit gastrik berpuasa penuh termasuk diri saya sendiri mengamalkan ESP sebagai persediaan kerana masalah gastrik yang akan datang secara tiba-tiba.

Ikuti testimoni pengguna di bawah:


Gastrik Tidak Halang Puasa

Gastrik Tidak Halang Puasa

Gastrik Tidak Halang Puasa

Call / sms / whatsapp : 0102314108
Add fb : Ummi Riana untuk chatting secara langsung dengan saya
'Like' fanpage : cahaya imani untuk dapatkan HARGA SPECIAL atau INFO PERCUMA dari saya


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit 


 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...