Subscribe:

Blogger templates

Wednesday, 19 June 2013

Hb Rendah?Bagaimana Atasinya?


Hb Rendah?Bagaimana Atasinya?

Bacaan Hb rendah sering berlaku dikalangan wanita hamil. Mengapa ini berlaku dan bagaimana cara untuk atasi masalah ini. Jom kita semak apa sebenarnya yang menjadi punca Hb rendah.


Bila sebut tentang Hb rendah, kita sering dikaitkan dengan anemia. Anemia merupakan masalah yang berlaku apabila kekurangan darah merah atau Hemoglobin (Hb). Mungkin ramai yang ambil remeh tentang bacaan Hb ni disebabkan kekurangan pengetahuan tentang kepentingan mengekalkan Hb yang baik (>11g/ dl) dan kesan yang bakal berlaku sekiranya bacaan Hb tetap rendah. 

Di sini saya ingn berkongsi sedikit info yang saya perolehi daripada blog seorang isteri, ibu, dan seorang doktor. Kalau sesiapa nak refer apa-apa boleh ke blog Dr.Haslinda. Menurut Dr. Haslinda penyebab berlakunya kekurangan darah merah atau Hb ini kerana ibu-ibu hamil mengalami masalah kekurangan zat besi. Zat besi penting untuk pembentukan Hb ini...dan kekurangan zat besi ini berpunca dari NUTRIEN seharian yang diambil yang kurang mengandungi zat besi.

Apa Kepentingan Hemoglobin Semasa Hamil?
Ianya sangat penting untuk PERKEMBANGAN bayi mengikut jangkamasa kandungan.

Jom kita tengok apa risiko kpd kandungan akibat Hb rendah:

1. Kandungan Kurang 5 Bulan (< 20 minggu)
Pada masa ini bayi sedang melalui proses pembentukan organ-organ seperti kepala, tangan , kaki, jantung, otak, dan anggota-anggota lain.

  • Kalau darah kurang pekat (<11g/ dl), jika jantung tidak terbentuk dengan sempurna, KANDUNGAN AKAN GUGUR.
  • Kalau jantung terbentuk dengan sempurna, tetapi darah cair bayi mungkin hidup tetapi CACAT (cth:tangan & kaki tidak sempurna)
  • Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair, akan melambatkan pembentukan otak bayi, mungkin bayi akan selamat dilahirkan tetapi KURANG PANDAI.

2. Kandungan 5 bulan ke 7 Bulan (20-28 minggu)
Pada masa ini sifat bayi dan anggota badan telah sempurna tetapi jika Hb terlalu kurang jantung bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh mati dalam kandungan.

3. Kandungan 7 Bulan Ke Atas (28-40 minggu)

  • Sifat bayi telah sempurna tetapi jantung bayi masih bergantung krpada kepekatan darah (Hb). Jika Hb terlalu cair (<9g/ dl), jantung tidak kuat dan berkemungkinan BAYI MATI DALAM KANDUNGAN.
  • Jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.

Risiko kpd ibu:
1. Jika Hb rendah ibu akan CEPAT LETIH
2. Kadang-kadang mengalami SESAK NAFAS
3. Pening-pening dan rasa nak pitam
4. Rasa berdebar-debar
5. Darah bertambah cair dan membawa kepada kerosakan jantung, paru-paru, buah pinggangdan boleh membawa MAUT

Apakah Cara Terbaik Meningkatkan Paras Hemoglobin Dalam Darah?
1. Makan hati ayam
2. Makan makanan laut spt kerang, ikan bilis
3. Makan pil/vitamin tambah darah seperti yang ditetapkan

Bagi ibu yang mengalami masalah Hb rendah / Anemia Set Kehamilan Shaklee mungkin dapat membantu. Set tersebut terdiri daripada 4 jenis vitamin iaitu Vit B Complex, Vitalea (multivitamin), dan Kalsium. Dimana Vitalea ini lengkap dengan zat besi dan dapat membantu mengatasi masalah Hb rendah.

Jika anda ambil set ini obimin dan asid folic tak perlu ambil lagi ya.

Cuba kita lihat testimoni pengguna vitalea Shaklee ini.


Alhamdulillah, dengan izin Allah dengan mengamalkan Vitalea shaklee mereka mampu dapatkan keputusan darah yang baik. Anda ingin mencuba?

Call / sms / whatsapp : 0102314108
Add fb : juliezza berahim untuk chatting secara langsung dengan saya
'Like' fanpage : cahaya imani untuk dapatkan HARGA SPECIAL atau INFO PERCUMA dari saya


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...