Subscribe:

Blogger templates

Wednesday, 1 May 2013

Alfalfa Kurangkan Masalah Resdung & Asthma

RESDUNG

Resdung merupakan antara penyakit yang biasa di kalangan masyarakat kita. Resdung juga dikenali sebagai penyakit sinusitis. Tapi yang menjadi masalah penyakit resdung ini sering dipandang remeh oleh masyarakat malah ramai dikalangan kita yang tidak menyedari menghidap penyakit resdung.

Lebih teruk membiarkan penyakit itu bersarang tanpa mencari rawatan resdung yang sepatutnya. Kebiasaannya, penghidap penyakit resdung mempunyai masalah seperti kerap bersin, dengkuran yang kronik, batuk, gata-gatal hidung, mata, telinga dan muka, tidak sedap badan, letih dan berasa sakit kepala, manakala pada tahap yang kronik, penyakit resdung boleh memberi kesan kepada telinga sehingga menyebabkan seseorang itu pekak malah boleh menghilangkan deria bau.

Apa yang lebih menakutkan, jika dibiarkan tanpa sebarang rawatan, resdung sebenarnya boleh mengundang maut akibat masalah komplikasi pada otak.

Resdung merupakan penyakit yang berpunca oleh jangkitan bakteria ke atas hidung dan rongga-rongga di bahagian dalaman tulang muka yang bersambung ke hidung melalui saluran-saluran sangat kecil dipanggil sinus.

Tanda-Tanda Penghidap Resdung:

>> Hidung tersumbat dan berbau busuk
>> Gatal-gatal di kawasan muka, telinga, mata dan hidung
>> Hidung kerap berair walaupun tidak selsema
>> Kerap bersin terutama di waktu pagi
>> Rasa berat muka atau sakit terutama di kawasan antara mata
>> Sakit tekak sacara berpanjangan serta berulang
>> Mengalami demam atau rasa tidak sedap badan secara berpanjangan
>> Kerap sakit kepala atau migrain

Tanda-tanda diatas muncul secara berulang terutama di waktu pagi, cuaca sejuk, tempat berhabuk, selepas mengambil makanan laut, belacan, budu, cencalok dan sebagainya. Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda tersebut, kebarangkalian anda mempunyai penyakit resdung dan jika dibiar belarutan, masalah resdung boleh menyebabkan kecacatan. Sehingga memerlukan rawatan pembedahan yang mana kosnya lebih tinggi.


Kepada anda yang mengalami tanda resdung seperti di atas, cepat-cepatlah bertindak sebelum penyakit resdung anda menjadi lebih kronik. Oleh itu bertindaklah segera, cegah sebelum parah dapatkan rawatan anda sekarang.

Asthma
Asthma atau dikalangan orang melayu 'lelah' merupakan satu penyakit yang boleh dianggap biasa di kalangan kanak-kanak. Ianya berlaku dikalangan 8 - 10 % kanak-kanak. Biasanya kanak-kanak ini akan mengadu susah bernafas, batuk berpanjangan, tidak boleh tidur malam dan juga nafas berbunyi. 

Apabila ibu bapa membawa kanak-kanak ini berjumpa doktor di klinik atau hospital, maka doktor akan memberitahu penyakit anak anda dan beberapa cara untuk mengatasi dan mengubati.

 
Asthma atau  'Bronchiol asthma' bererti seseorang itu mengidap penyakit dimana salur-salur pernafasannya  akan mengecil ketika asthma menyerang. Inilah yang menyebabkan seseorang itu sukar bernafas dan nafasnya akan berbunyi. Peringkat kedua asthma adalah apabila berlaku radang 'inflamation' di dinding-dinding salur pernafasan tersebut atas tindakbalas badan. 

Dalam keadaan biasa dan normal kanak-kanak itu tidak mempunyai apa-apa tanda, kerana proses pengecilan itu adalah sementara.
Walaupun asthma secara amnya seperti penyakit biasa, tetapi kadangkala penyakit asthma yang teruk boleh juga menyebabkan maut dan asthma yang tidak terkawal boleh menyebabkan kanak-kanak itu mempunyai tumbesaran yang terganggu.

Tanda-tanda asthma: 
>> Batuk berpanjangan di waktu malam hari atau cuaca sejuk.
>> Pernafasan berbunyi (wheezing).
>> Sesak pernafasan.
>> Merasakan dada sempit.


Bagaiman Mengelak Dari Serangan Asthma:

Langkan pertama ialah dengan manjauhi faktor-faktor penyebab asthma. Setiap pesakit biasanya mempunyai faktor penyebabnya sendiri dan biasanya kanak-kanak itu atau ibu bapanya tahu faktor ini. Cuba jauhi faktor penyebab dan anda boleh mengelak asthma. 

Anda juga boleh mencuba Alfalfa Complex Shaklee untuk membantu anda mengatasi masalah ini. Insha Allah alfalfa complex ini dapat membantu mengurangkan masalah kesihatan anda. Disamping itu jangan lupa meminta padaNya. Kerana Dialah yang mengaturkan segalanya. Berusaha untuk mengubati, berdoa dan berserah. Insha Allah, kerana Dia Maha Penyayang. Saya doakan anda juga akan pulih daripada penyakit ini.

Kalau anda masih was-was saya sertakan testimoni pengguna alfalfa ini sebagai bukti keberkesananya. Jom baca.

Testimoni Resdung 1:
" Bertahun-tahun ada resdung, buat treatment pun tak berkesan, alhamdulillah dengan alfalfa nampak ok"
 Testimoni Resdung 2:
 "Nak makan seafood tak payah fikir banyak kali, sebab saya yakin dengan keberkesanan alfalfa"
 Testimoni Asthma:
"Mak dah tak perlu lagi makan ubat semput"


Untuk info lanjut:-
call / whatsapp / wechat : 0102314108
add fb : juliezza berahim untuk chatting secara langsung dengan saya
like fanpage : cahaya imani untuk dapatkan HARGA SPECIAL atau INFO PERCUMA dari saya


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit 

sumber:http://kebajikan-selangor.tripod.com/id2.htmlhttp://wangolds.com/Thread-PENYAKIT-RESDUNG-DAN-TANDA-TANDANYA#.UX_Zxp3vsqQ

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...